Изясниха как Вселената е изгубила шест от измеренията си

Японски физици чрез компютърна симулация са изяснили  къде са изчезнали шест от всичките десет пространствени измерения, които, според теорията на суперструните, нашата Вселена е имала веднага след раждането си, съобщават от пресслужбата на японската лаборатория КЕК.

Авторите на проучването, koeто  ще бъде  публикувано във Physical Review Letters,  са разработили компютърен модел на Големия взрив, отчитайки всички компоненти на суперструнната теория.

Според тази теория, вселената е родена десетмерна,  имала е едно времево и девет пространствени измерения. Част от привържениците на тази теория смятат, че „излишните“ шест измерения са имплозирали и са се разтворили в себе си. Други физици вярват, че нашата четиримерна вселена е само част от  мултивселена с много измерения, а останалите шест измерения не можем да видим и да изследваме.

Както изследователите отбелязват, новият подход за изчисляване на матриците им позволил да  включат в модела си времето в качество на главна променлива, нещо, което не са могли да си позволят техните колеги, които провеждат подобни проучвания.

За   експериментално изпитване на модела, учените   подготвили негова компютърна реализация и я заложили на суперкомпютъра Hitachi SR16000. Този компютър се състои от 3500 процесори и   е с капацитет от 90 терафлопа – трилион операции в секунда.

Резултатите потвърждават констатациите на суперструнната теория – Вселената се е родила с десет, но шестте „излишни“ пространствени измерения не са се развили в процеса на разширяване след Големия взрив. В резултат на това са останали само три измерения и време, повтарящи структурата на реалната Вселена.

Учените смятат, че техният модел и методи ще спомогнат да се разбере механизма на разширението на Вселената на най-ранните етапи от нейното развитие и ще помогне да се обясни защо тя се разширява с ускорение.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *