Непневматичните гуми на Bridgestone (видео)

Изглежда, че скоро  ще видим  как спуканите гуми и    и крайпътните работилници за смяна на гуми ще останат в историята. След   Michelin,  своя разработка за гума, не изисквaща помпане,  показа японската Bridgestone.  Непневматичните гуми на Bridgestone са конструирани във формата на диск, формиран от спици от термопластични смоли.

Този проект позволява да се елиминира напълно риска от  експлозия или  разрушаване след спукване. Като допълнение към подобряването на безопасността и икономия на гориво – всяка година поради недобре напомпани гуми в света се харчи огромно количество гориво, новата гума оказва и положително въздействие върху околната среда.

След нейното внедряване планините от употребявани автомобилни гуми, вече няма да бъдат неизменна част от пейзажа на автомобилните сметища – разработката на японците подлежи на   пълно рециклиране след изтичането на  ресурса и. Bridgestone твърди, че термопластичните смоли могат да се рециклират обратно в нови гуми, изключвайки отпадъците изцяло.

Първите образци непневматични гуми на Bridgestone , показани  в Токио, са с размер  девет дюйма. Всяко колело може да носи товар от 150 кг. Въпреки това, потенциален проблем е необходимостта да се защитят спиците от проникване на чужди тела в тях. Засега компанията тества новите колела на малки   електрически автомобили и обещава да продължи да работи върху технологията, за да я направи по-надеждна и популярна.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *