До Канада откриха призрачен кораб

Японското земетресение  повече от една година след трагичните събития продължава  да   напомня за себе си. И не само в Япония, където тази трагедия няма да се забрави поне още няколко десетилетия.

Според CNN, канадски военни са открили до западното крайбрежие мистериозен кораб . Малкият съд, целият покрит  с ръжда, плавал в района на островите Шарлот в провинция Британска Колумбия, на разстояние  от около 222 км от брега.

Канадски експерти  установили, че корабът не представляват значителен риск, въпреки че може да  затрудни навигацията в района. Теч на гориво няма . Както се оказало, това е японски риболовен траулер, който  повече от една година е пътувал из Тихия океан.

Канадците се обърнали към японската брегова охрана, а те на свой ред  установили кои са собствениците на кораба и  възстановили негоавата история. Обикновено, когато към брега тръгва цунами, корабите  се опитват да навлязат колкото се може повече в морето – там цунамито не е опасно за тях. Този траулер явно не е успял да вдигне котва. Какво се е случило с неговия екипаж, е неизвестно.

„Корабът изглежда доста добре, но всичко е покрито с ръжда, тъй като е прекарал в морето  цяла една година“ – казват спасители от Канада.

На 11 март 2011 г. в Япония бе разтърсена от силно земетресение с магнитуд 9,0. То  бе последвано от цунами. В резултат   според последните данни, са загинали и изчезнали повече от 19 хиляди души, а  340 000 японци бяха принудени да напуснат домовете си.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *