Разсекретиха документите за смъртта на сина на Сталин Яков Джугашвили

Най-големият син на Йосиф Сталин, Яков Джугашвили, е бил убит през 1943 г., защото отказал да се подчини на заповедите на караула в концентрационния лагер Заксенхаузен. Това, според РИА Новости, се говори в разсекретени документи.

„От протокола за разпита при германците на лейтенант Яков Йосифович Джугашвили следва, че той на 16 юли 1941 г. в района на Лясново е бил заловен като командир на батарея в 14-ти гаубичен полк, придаден към 14-та бронетанкова дивизия“ – е заявил пред репортери, старши научният сътрудник от  Института за военна история във  Военната академия на Генералния щаб на РА, Михаил Зуев.

Според Зуев, в документите пише, че от април до   юни Яков е държан в лагер.. Съгласно докладна записка на заместник-министъра на вътрешните работи на СССР Иван Серов от  14 септември 1946 г., разследването показало, че през март 1943 г. Джугашвили е постъпил в   в специален лагер  „А“ на концентрационния  лагер Заксенхаузен. Там той се държал независимо и показвал презрение към администрацията.

В края на 1943 г. Яков е на разходка. Часовият поискал  да се върне в бараката. Вместо това, синът на Сталин тръгнал към  телената ограда.“След като войникът го предупредил Яков започнал да ругае, скъсал  яката на куртката си и извикал на караула: “ Стреляй! “ С изстрел в главата часовият застрелял Джугашвили.

До сега  имаше две версии за смъртта на Яков Джугашвили. Според една от версиите, той умира в плен, а другата версия – в битка.

Според открити източници  Яков е роден през 1907 година. През 1925 г. той се жени за 16-годишно момиче, но Сталин е против брака. Яков се опитва да се самоубие,  но оцелява. След това Сталин пише в писмо: „Кажи на Яша от мен, че той е действал като хулиган и шантажист, с когото нямам и не мога да имам нищо общо.“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *