Странен купол на Марс

Вниманието на специалистите, които анализират изображения, изпратени от марсианска орбитална автоматична станция Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), е било привлечено от нещо много странно.

На снимки с ниска резолюция,  направени с камерата CTX, е забелязан обект с абсолютно правилна геометрична форма. Той е в близост до вулкана Павонис, разположен близо до екватора на Марс. Изглеждал много не на място  в средата на снежните простори на съседната планета – един вид чуждо тяло. И от високото изглеждал като изкуствена конструкция – стъклен купол.

„Куполът“ бил фотографиран отново с камeра с висока резолюция –  HiRISE, и  в по-голям размер, разбира се, вече не изглеждал като творение на извънземни същества, но не преставал да удивлява учените.

Те установили, че „куполът“ е всъщност обърнат с главата надолу. И е огромна фуния с напълно гладки ръбове. На дъното имало зейналата дупка. От това съоръжение е като гигантска тоалетна дали, или на мивката. (Оригиналното изображение от НАСА може да се види тук).

Слънчевите лъчи падат във фунията  така,  че  осветяват долната и част, която изглежда като равен под. Това позволило на специалистите да определят мащаба на обекта.

– Ние изчислихме, че диаметърът на дупката в дъното на кратера е около 35 метра – казва Шейн Бърн от Университета на Аризона, който отговаря за камерата HiRISE. – До пода има около 20 метра. Диаметърът на фунията в горната част е около 200 метра.

http://30dumi.eu/2012/07/stranen-kupol-otkriha-na-mars-s-pomoshtta-na-mro-foto/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *