Мечовете на джедаите стават реалност

Светлинните мечове от  „Междузвездни войни“ в реалния живот биха били опасни  и за врага и за собственика.

Така наречените джедайски мечове, които размахваха филмовите герои в  „Междузвездни войни“ на Джордж Лукас „, са еднакво опасни и за този, който държи плазменото оръжие, и за противника му. Това заключение е на британски физици, които публикуваха своите наблюдения в списание Journal of Physics Special Topics.  Освен това, от гледна точка на физиката, светлинният меч  по принцип  не може да бъде оръжие, тъй като „острието“ му не е в състояние да „парира“ атака врага.

Серия от няколко удара между джедайски мечове е   способна да разкъса магнитното поле на върха или   ръкохватката. Това, от своя страна, ще доведе до появата на плазмени искри, чиято температура ще бъде от порядъка на милиони градуси, което би било заплаха и за двамата противници.

Най-подходящото оръжие за подобни битки британските физици определят нещо, което ще е  плазмен облак с клинообразна форма, която ще се фиксира от  магнитното поле.

Когато група британски учени от университета в Лестър изучавали свойствата на тези мечове от  „Междузвездни войни“, станало ясно, че  реалният  меч на джедаите ще бъде много различен на външен вид, в сравнение с тези, които е измислил за филма си Лукас. Според учените е по-вероятно е да приличат на кегли за боулинг или стъклена бутилка.

Според експертите това не означава, че е невъзможно да се създаде такова устройство. Напротив, казват те, магнитното поле в други части на меча може да бъде достатъчно стабилно, за да удържа светещата плазма в рамките на условна  „бутилка“, която очертава пътя на линиите на полето.

Подробен анализ за това как мечовете на  джедаите може да се превърнат в реалност, е описан в доклад, публикуван на интернет страницата на университета.

Related Posts

One thought on “Мечовете на джедаите стават реалност

  1. когато намерят метод лъча на светлината сам да се отклонява под различни ъгли след известно разстояние (без използване на пречупващи лещи) тогава ще създадат и такъв меч

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *