Предстои мощна слънчева супербуря, но ще разберем за нея само половин час по-рано

Слънчева буря с огромна сила неизбежно ще застигне Земята в някакъв момент в бъдеще, но да се предскаже нейното приближаване, е възможно само половин час преди това, пише The Independent.

Слънчевата супербуря или геомагнитна буря, причинена от изригване от Слънцето на милиарди тонове вещество с изключително висока енергия, и  движещо се със скорост  милион мили в час,  “може да повреди телекомуникационните сателити, да причини опасни токови удари в националните енергийни мрежи и да наруши работата на навигационната и авиационна електронна техника “- казва Стив Конър.

Такива слънчеви бури се случват веднъж  на всеки 100 или 200 години, се казва в статията, а за  последен път такава буря е ударила Земята през 1859 г. Въпреки че в космическата ера сериозни бури не е имало, сега сме много по-уязвими от преди един век, заради вездесъщата съвременна  електроника.

 “Общото мнение е, че слънчевата супербуря е  неизбежна и това е само въпрос на време”, – се казва в доклад за екстремните космически метеорологични събития, подготвен от експерти на Кралската инженерна академия  в Лондон.

Проф. Пол Кенън, който оглавява работната група на Академията по слънчевите бури, призова властите да създадат комитет за космическото време за прилагане на мерки, които да  сведат до минимум щетите, причинени от космически бури. Нашата визия е: “Не изпадайте в паника, но се подгответе” – са думите на Кенън, цитирани от изданието.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *