Приложение за смартфони проверява фирмите за политическата им принадлежност

“Кoи са производителите, как се преплитат фирми и  политически лобита и коя  политическа партия стои  зад един или друг продукт? Върху етикета такава информация не може да се намери. За да помогне при  отговора на този въпрос се появи приложение за смартфон. С помощта на Buykott може да се сканира баркода и да се получи информация, която фирмите не предоставят в  свободен достъп “- пише Der Standard.

Потребителите на приложението може да инициират кампании и да добавят фирми, застъпващи някакви цели или нарушаващи  определени принципи. По този начин, има кампании за поддръжка на предприятия, които насърчават колоезденето, както и кампании за защита на животните и в подкрепа на правата на жените и хомосексуалистите.

“Приложението при сканиране проверява коя  фирма произвежда даден продукт, кой друг може да стои зад нея и не нарушава ли тази компания принципите на потребителя,” – се казва в публикацията.

 

Според изданието, зад това приложение стои бившата служителка на Microsoft, член на Демократическата партия на САЩ,  Дарси Бърнер. В момента има безплатна версия за IOS, скоро ще се разработи версия и за Android.

Източник: Der Standard

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *