300 хиляди могат да останат без питейна вода в България

250 000 – 300 000 души в България са застрашени да останат без вода при липса на дъжд дълго време. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” председателят на Българската асоциация по водите инженер Иван Иванов.

Ако продължи периодът без дъждове, има вероятност повече места в страната да останат без вода. „Помощта при такива ситуации не може да бъде предоставена от днес за утре. Тук трябва да се работи системно, дългосрочно, да се пести водният ресурс”, обясни той.

Иванов препоръчва на хората да не поливат градините с питейна вода, да имат съзнание при ползването на питейната вода така, че този ресурс да стига дори и в критични моменти. В България все още част от хората не осъзнават, че това е съществен проблем и пилеят водния ресурс, като го използват не по предназначение.
До голяма степен вината в липса на питейна вода не е на хората, а в институциите, които дават чувството на хората, че България е богата на воден ресурс и ние ще бъдем подминати от този проблем, който застрашава цяла Европа и целия свят, подчерта Иванов. Българската асоциация по водите винаги е готова и предоставя експертно становище по въпросите с питейната вода, при искане или по самоинициатива. Асоциацията участва активно във всички процеси на реформиране на сектора, които би трябвало да доведат до позитивни резултати.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *