Вече има програма, която чете мисли

Сътрудници на университета в Ниймеген в Холандия  успяха да прочетат човешки мисли. Това откритие е направено в хода на експеримент по изучаване реакцията на мозъка на визуална информация. Учените считат, че въз основа на получените данни, в бъдеще ще бъде възможно да се създадат телепатични компютърни програми.

Според авторите, по време на работа  те  увеличили вокселите – области в мозъка с размери 2 мм, разположени в задната част на главата и помагащи  да се разбере  реакцията на визуална информация.

Преди началото на експеримента всички доброволци  били подложени на  ядрено-магнитен резонанс. По време на процедурата им  показвали  буквите B, R, A, I, N и S на екран, който се намира точно срещу тях. Специалистите успели да уловят промените във вокселите след появата на буквите. Резултатите били проследявани чрез специален алгоритъм, който показвал пикселни изображения, и позволил да се разбере това, което човек вижда.

Експертите твърдят, че първоначалната цел на тяхното проучване е била да се разбере как хората разпознават визуална информация. Но в процеса на работа неочаквано се научили да четат мисли.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *