Децата, които проговарят по-рано, са по-склонни към алкохолизъм

Децата, които преди връстниците се научават да говорят и да четат, по-често стават алкохолици. Това се обяснява с голямата им жажда за нови изживявания и усещания, или поне така се твърди в статия, публикувана в списание Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

“Експериментите с алкохол, като правило, са един вид  социална норма сред младежите. Следователно не е изненадващо, че индивидуалните различия, както в поведението, така и в умствените способности (способността да се говори), са свързани с вероятността да се участва повече в тези “експерименти “.  От друга страна, даже   ако младите хора, които са започнали сравнително рано да  говорят, станат алкохолици, те са изправени пред по-малко проблеми в бъдеще “- казва Aнти Латвала, изследовател в университета в Хелзинки (Финландия).

Финландските учени стигнали до това заключение,  след сравнение на разпространението на алкохолната зависимост сред двуяйчни близнаци,  жители на Финландия, която държава според СЗО,  е  една от “най- пиещите”. Експериментът се състоял в събиране на информация за физическото и психическото им развитие чрез интервюиране на родителите.

Латвала и колегите му избрали сред всички данни само и единствено такива близнаци,  с подчертано отличаващи се  нива на интелектуално развитие в ранна детска възраст и юношеството, след което проследили колко често те са били изложени на алкохолизъм. Финландците близнаци, които по-бързо от своите връстници се научавали да говорят и да четат, много по-често ставали алкохолици .

Причината за това явление е следната черта на тези млади хора, както се вижда от данните от изследването  –  те били по- запалени в търсене на нови усещания, в сравнение с техните братя и сестри, а  сред техните  приятели имало много такива, които злоупотребявали с алкохола. Въпреки това, тези данни не следва да се тълкуват като “присъда”, тъй като е установено, че тези близнаци в зряла възраст често започват да пият по-малко, отколкото техните по-малко способни братя или сестри  или други хора.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *