Гениална дива врана показва невероятен интелект (видео)

Джеймс Бонд е известен със способността си да намери изход от всяка ситуация, но враната с име 007 не му отстъпва по нищо. В това фантастично видео дивата птица успява да премине един от най-трудните тестове, правени някога за животни и да направи това пред камерата за по-малко от три минути . Следва да се отбележи , че никой преди това не е обучавал враната , и на никакви трикове не е учена.

Дивата врана се научила да използва реквизита за три месеца, през които живеела в клетка. Освен това тя трябвало сама да определи реда, по който да извършва действията – това бил единственият начин тя да получи недостъпната храна. Между другото след това тя била пусната .

Експериментът е разработен от д-р Алекс Тейлър, преподавател по еволюционна психология в университета в Оукланд, Нова Зеландия. Враната 007 решила сложен пъзел от осем действия за две минути и половина.

Първо враната извадила конец, прикрепен към клонка, за да достигне до къса пръчка по-долу . След това враната взела кратката пръчка в човката си – първият етап е завършен.

007 веднага се преместила в контейнера с месни деликатеси и се опитвала да използва пръчката, за да си вземе, но тя била твърде кратка. Тогава птицата с пръчка в човката си, обърнала внимание на първата от трите кутии, в която имало камък, а за да го вземе без пръчката, било невъзможно. 007 използвала пръчката за да вземе камъка в човката си. Вторият етап – завършен.

Птицата след това се замислила за момент, взела камък от втората кутия и го сложила в отделен контейнер от плексиглас. След това враната взела трети камък, и в края на краищата всичките три камъка тя поставила в контейнера – под натиска на тяхното тегло се открил отсек с дълга пръчка, която враната използвала за да вземе месото.

Заслужава да се отбележи, че нито една птица на планетата все още не правила нещо подобно.

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *