Британски учен се научи да „чува“ Wi-Fi

wi-fiБритански  учен, който загубил слуха си, сега може да „чува“ Wi-Fi, където и да се намира, пише The Independent.

32-годишният учен от Лондон Франк Суейн започва да губи слуха си на  20 години. През 2012 г. той си поставя слухов апарат.

Две години по-късно  Суейн, заедно със аудиоспециалиста  Даниел Джоунс създават Phantom Tearrains,  ново устройство, което  позволява да се „чуват“  Wi-Fi сигнали.

Разработеният метод позволява да се „преведат“ Wi-Fi сигналите в чуваеми от човека звуци: те се генерират на базата на данни за имената на безжичните точки за достъп,  на основата на  скоростта на предаване на данните, използвани от  криптиращите алгоритми, както и от силата на сигнала.

Цялата информация се анализира от айфона на Франк.

„По-далечните  сигнали се чуват като кликвания, докато най-силните сигнали се превръщат в по-сложни звукови ефекти“ – казва той.

Ученият дори създал специална карта и аудио пътека, за  да демонстрира как звучи за него Интернет, когато  преминава покрай офиса на Би Би Си в Лондон.

Според него, светът е навлязъл в нова фаза на взаимодействие с електронните устройства, и  сега е идеалното време да се мисли за нови начини за взаимодействие и комуникация с тях.

Ученият също така признава, че проектът му е помогнал да промени отношението си към загубата на слуха.

„Новината, че съм загубил слуха си в такава ранна възраст, се превърна за мен в сериозен удар, но с този проект аз осъзнах, че мога да използвам ситуацията в своя полза и да проуча възможности, които никой преди мен не е изследвал“ – казва Суейн ,

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *