Печал и мъка траят 240 пъти по-дълго от другите емоции

pechalРазпадането на отношенията или смърт на любим могат да  опустошат човек за значителен период от време. Сега изследователи са открили защо се случва това.

Както са открили учените, мъката и печал траят 240 пъти по-дълго в сравнение с други емоции, включително срам, изненада, гняв или дори скука. Те често вървят ръка за ръка с неприятни и дори трагични събития, като смърт или злополука, обясняват учените. И затова  хората се нуждаят от повече време за да обмислят и за да се справят с това, което се е случило, и да са напълно наясно с това, което се е случило.

За да проверят продължителността и силата на емоциите, Филип Вердюн и Саския Лаврисен от Университета в Льовен в Белгия, помолили 233 студенти да си припомнят  последните емоционални епизоди от живота си и да кажат каква е била тяхната продължителност. В допълнение, участниците трябвало да отговорят на въпроса за това как  са се справили с тези емоции.

От 27  емоции тъга и печал траят по-дълго от останалите, докато чувства като срам, изненада, страх, отвращение, скука, гняв, или чувство на облекчение, отминават много по-бързо. Като правило за да се преодолее печал са необходими 120 часа. А за да се преодолее отвращение  или срам са необходими само 30 минути.

Омразата се усеща  около 60 часа, а радостта продължава 35. Скуката също е сред краткосрочните и емоции и, според учените,  това означава, че въпреки бавно минаващото  време по време на пристъп на скука,  епизодът обикновено продължава не особено  дълго.

Тяхното изследване, публикувано в списание „Мотивация и емоция“, е първата научна работа, която доказва защо някои емоции продължават по-дълго, отколкото други. Изследователите също така са установили, че емоциите, които траят по-кратко време, обикновено са причинени от събития, на които хората придават сравнително ниска стойност.

От друга страна, продължителните емоции, обикновено са предизвикани от събития, които имат глобални последици за човека, пише британското издание  Mail Online.

Професор Вердюн допълва, че някои от тези последици  могат да се появят само след определено време.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *