Ще използва ли Путин ядрено оръжие?

Обсъждайки на неотдавнашната среща в Кремъл изстрелването от подводница на ракети „Калибр“, Владимир Путин небрежно спомена, че тези оръжия „могат да бъдат снабдявани както с конвенционална бойна глава, така и със специална бойна глава, която е ядрена“, като отбеляза веднага, че се надява това “ никога да не потрябва. „

Означава ли това вметване, че Путин допуска, че ядрено оръжие може да потрябва? И как трябва да реагират Съединените щати, ако Путин все пак използва ядрено оръжие? Тези въпроси тревожат кореспондента на The Washington Post Ед Роджърс, политически консултант и лобист, особено в светлината на неотдавнашен репортаж по руската държавна телевизия, в който „случайно“ бяха показани чертежи на свръхсекретна оръжие.

„Обикновено, Кремъл е доста потаен, така че, както изглежда, той се опитва да изпрати сигнал. Какъв е сигналът, и – по-важното – за кого е предназначен и стига ли до адресата. Президентът Обама се страхува от Путин, и Путин – като всички останали в света – знае това.  Опитва ли се Путин да изплаши Обама или просто го  изпитва“? – пише вестникът. Няма съмнение, че Путин вижда във всяка критика на нерешителността на администрацията на Обама по военните въпроси,  потвърждение на мислите си за слабостта на Америка.

„В днешния Обама или американския политически хоризонта практически няма нищо, което би сдържало най-лошите му инстинкти,“ – се казва в публикацията.

„При сегашната нестабилност в света не изглежда лудост идеята, че Путин е в състояние да си представи, че безнаказано може да сложи удивителен знак след твърденията си, че Украйна му принадлежи, да нахлуе в балтийските държави и други бивши съветски републики, да счита, че сирийският му съюзник няма да падне, и той може да прави практически всичко, което иска и където си иска.

Дори ако вероятността Путин да използва ядрено оръжие е ниска, възможните последствия са толкова сериозни, че сегашният Бял дом, и всички онези, които се стремят към президентството, е време да започнат да свикват с мисълта, че това е нещо от сферата на възможното „- обобщава изданието.

Източник: The Washington Post

Related Posts

One thought on “Ще използва ли Путин ядрено оръжие?

  1. Най-добре да вземат да се съберат в един кино салон и да изгледат двете части на филма „На брега“. Всъщност, да го гледат докато го проумеят…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *