Задача само за свръхинтелигентни хора (видео)

Представете си следната ситуация: Студена зимна вечер. Вие чакате автобуса цяла вечност и изведнъж от нищото над главата ви увисва летяща чиния. Вас и още деветима други замръзнали пътници ви отвличат извънземни – представителите на свръхразвита цивилизация.

Оказвайки се борда на кораба, вие и вашите другари по съдба научавате, че извънземните нямат намерение да установяват контакт с вас или да ви изучават – те просто искат да ви изядат. Но има условие – според законите на тази цивилизация е строго забранено да се ядат високо интелигентни същества. В този момент се чува обща въздишка на облекчение. Но да се радвате е прекалено рано.

За да определят нивото на вашата интелигентност, извънземните ви организират изпитание. Подреждат всички земляни в една редица с лице към най-ниския човек. Това означава, че всеки от вас може да види само хората, които са пред него.

Вие не можете нито да се обръщате, нито да гледате в друга посока, а само напред.

На всеки човек съвсем произволно се слага на главата бяла или черна шапка, а вие не знаете колко са белите и колко са черните шапки.

След това започва самото изпитание. Всеки човек подред трябва да каже какъв цвят шапка носи самият той – а и останалите, като започне от най-високия до най-ниския.

Не е позволено да се казват други думи освен „бяла“ и „черна“ или да се дават сигнали по някакъв друг начин (сила на гласа, интонация, жестове и т.н.).

И най-малко девет от всичките десет отговора трябва да са правилни – в противен случай тези високо организирани същества могат да решат, че не сте достатъчно интелигентни и да ви изядат. Преди да започнете теста имате пет минути, за да обсъдите решението на задачата със своя екип.

Каква стратегия може да ви гарантира девет верни отговори и да ви спаси всички?

Отговорът е във видеото:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *