5 планети в Слънчевата система ще се подредят на една линия на 20 януари

Меркурий, Венера, Сатурн, Марс и Юпитер ще се подредят на една линия, съобщава sott.net

Меркурий, Венера, Сатурн, Марс и Юпитер ще се вижда от Земята, когато   се появяват в диагонал ред преди разсъмване на 20 сряда, януари.

Това се случва за първи път от повече от 10 години, когато пет ярки планети (така ги наричат, защото, като правило,  лесно  се виждат с просто око) ще се наредят в една линия, пише  EarthSky.org.
Явлението ще се вижда всеки ден рано сутринта до 20 февруари.

„Всъщност това е забавление  на Вселената“ – заяви за Аustralian Geographic д-р Алън Дъфи,  изследовател в Swinburne University в Мелбърн, Австралия. И ако вземем предвид, че петте планети имат различни годишни цикли, добави той, привеждането им е  „достойно за да се гледа.“

Юпитер ще бъде пръв, после е  червеният Марс, златистият Сатурн, ярката планета Венера, а Меркурий ще е  най-накрая. Точното  време на спектакъла ще се променя всеки ден, в зависимост от това къде се намирате.

The Washington Post съобщава, че, ако гледате на юг от окръг Колумбия преди зазоряване в неделя, 24 януари,  Меркурий ще бъде в близост до източния хоризонт, а  Юпитер ще остава в направление запад-югозапад.

Но няма страшно, има много специални приложения, които ще  ви помогнат да разберете къде точно да търсите и коя планета точно виждате. Да се надяваме, че времето няма да бъде облачно.

Намаляващата Луна  също ще премине  покрай планетите, от 27 януари до 6 февруари, уточнява Coachella Valley Independent.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *