Астрономи са открили нова планета в Слънчевата система – 10 пъти по-голяма от Земята

Астрономите Майкъл Браун и Константин Батигин от  Калифорнийския технологичен институт обявиха, че в Слънчевата система има  девета планета – размерът и е приблизително равен на размера на Нептун.

Учените са публикували  резултатите от работата си в  списание Тhe Astronomical Journal, а подробности има в  списание Science.

Съобщава се, че  планетата е открита  по метода на  математическия анализ на смущенията, които изпитват много ледени тела от така наречения Пояс на Кайпер – огромна област в  пространството отвъд Плутон, в която се въртят милиарди тела.

Изчисленията показват, че планетата се върти около Слънцето на разстояние 20 орбити на Нептун, а  масата и е 10 пъти масата на Земята. Поради отдалечеността на тази планета от Слънцето, тя  не се вижда, и прави пълен оборот около Слънцето за 10 -20 хиляди години.

„Въпреки, че ние първоначално се отнасяхме скептично към  факта, че тази планета може да съществува,  продължавайки да проучваме нейната орбита, ние все повече се убеждаваме,  че тя наистина съществува – казва Батигин.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *