Котките – екстрасензи: Удивителните способности на нашите домашни любимци

Японски учени от Университета Киото са успели научно да обосноват  способността на котките към ясновидство. Те стигнали до заключението, че пухкавите  домашни любимци разбират причинно-следствените връзки и законите на физиката, което им позволява да предвиждат развитието на събитията.

Учените провели експерименти, в които участвали  30 домашни котки. По време на експеримента учените поставяли топка в кутия и я разклащали  така,  че тя да издава звуци. След това те обръщали кутията и топката падала, което предизвиквало интереса на  котките. Но  ако имало звук, а  топката не падала навън, котката се изненадвала и започвала да я  търси. Също така  животните изпитвали недоумение, когато топката падала при липса на звук.

Изследователите заключили, че котките знаят законите на физиката и причинно-следствените връзки. Това знание  било достатъчно, за да се предскаже падането на топката от кутията, създаваща шум. Изследователите смятат, че такива  знания позволяват на котките да  видят къде е скрита плячката, и до известна степен да прогнозират бъдещото и  поведение.

Проучването потвърждава по-ранна хипотеза, която показва, че котките са с добре развити органи на слуха, зрението и обонянието. Благодарение на тези способности, животните могат да видят в детайли потенциалната жертва и да си разработят поведение за  нея.

Удивителното поведение на животните

Но  някои свойства на животните  учените не могат да обяснят. Котките са известни със своите прогнози за земетресения и други бедствия. В историята има много случаи, когато котката действа като   сеизмограф, оставяйки своите стопани преди  бедствието.

През май 1902 г. се случва  внезапно изригване на вулкана Монтан пеле.  Лава, газове и пари с рев изригват от  кратера на вулкана и покриват град Saint-Pierre, разположен на осем километра от планината. Процъфтяващият  град е  разрушен до основи. От 28-те хиляди жители остават живи, според различни оценки ,  двама или четирима човека. А  историците, отразили събитието, твърдят, че котките са напуснали града  няколко дни преди катастрофата.

Котките в  исландския град Vestmannaeyjar правят същото. Един ден преди изригването на вулкана Helgafeldl те напускат  опасното място. Местните жители също се оказали прозорливи и се доверили на  своите домашни любимци. Те също напуснали домовете си, което ги спасило от последиците от разрушителното бедствие.

В северната част на Англия, в седалището на Лигата за защита на котките живеела котка, която обичала да спи на телевизора. Когато телевизорът е включен, рижият домашен любимец се качвал върху него и заспивал. Обикновено той лежал там, докато телевизорът го изключвали през нощта. Но една вечер котката внезапно се събудила и скочила от телевизора. Няколко минути по-късно тя погледнала към екрана, след това отишла  до входната врата и помолила да я пуснат. След известно време кинескопът експлодирал и засипал стаята със стъкла.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *