Стивън Хокинг: Черните дупки са портали в алтернативни вселени

Черната дупка, едно от най-загадъчните космически явления, винаги е занимавала умовете на учените. Доскоро се смяташе, че всичко, което попада в нейните предели, го очаква тъжен край.

Според последните проучвания на Стивън Хокинг, това обаче не е съвсем така. Професорът твърди, че обектите, които попадат в черна дупка, може да се появят в  алтернативна вселена. Това означава, че черните дупки не са толкова черни, и  може би, не трябва да се страхуваме от тях.

Ако  теорията на професора по някакъв начин се потвърди, това ще реши друг проблем, свързан с черните дупки: запазва ли се  информацията за обекта, който случайно е попаднал в черна дупка? Според модела на квантовата механика, информацията остава неизменна; в рамките на специалния модел на общата теория на относителността се твърди, че информацията всъщност напълно се унищожава.

Стивън Хокинг предлага трето решение: данните за обекта не изчезват, а се появяват в алтернативна вселена. Професорът все пак отбелязва: „Ако се окажете в черна дупка и попаднете в друго пространство, няма да е възможно да се върнете назад.“

Related Posts

One thought on “Стивън Хокинг: Черните дупки са портали в алтернативни вселени

  1. Нов член съм на групата, но страстен почитател на предаването. Не намерих подходящо място да изразя мнението си, освен тук. Дано да ме забележите.
    ЧЕРНИТЕ ДУПКИ! Още през 80-те години на м.в. се запознах с теорията за времето на проф.Козирев и от тогава до сега съм възхитен от нея. Но съм изумен, че в това предаване с изключение на едно епизодично споменаване за професора от проф. филипов, нищо повече! За теория с необорими експерименти, потвърждаващи верността и, и тотално отречена от казионната научна общност. А там черните дупки са едва ли не номер едно. Моля Ви, моля Ви, и още веднъж, нека чуем нещо, което е ВЪПРОС НА друга ГЛЕДНА ТОЧКА!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *