Как ще изглеждат хората след няколко милиона години

Подобно на всички живи същества на Земята, ние хората, продължаваме да еволюираме. Ако не вярвате, спомнете си историята със зъбите, наречени мъдреци, които са били добре развити у нашите предци, които са  яли груби храни. У нас те вече са редуцирани.

Затова е интересно да се разбере как ще изглеждат хората след милиони години еволюция, ако условията на Земята  приблизително съответстват на новите тенденции и вероятните прогнози.

Ръст. За  последните 200 години населението на развитите страни е пораснало с 10 см, благодарение на подобрените условия на живот и качеството на храната. Ако това продължи, ръстът на мъжете ще достигне  2 метра, но едва ли повече.
(Източници: Mean Body Weight, Height, and body mass index, United States 1960–2002, wikipedia)

    Кожата ще става все по-тъмна защото расите ще се смесват по-интензивно. А тъмната  кожа предпазва по-добре от ултравиолетовите лъчи, които ще проникват  на Земята още по-интензивно.
(Източник: LiveScience, nickоlam)

   Тяло. Човекът ще снижава физическото си натоварване  с помощта на  машини и роботи. Физическата сила няма да е необходима, мускулите ще  атрофират. Технологиите ще се превърнат в неразделна част от нашето тяло,  нещо обичайно ще са вградените чипове и джаджи.
(Източник: futurehumanevolution)

    Ръце. Постоянното използване на клавиатури и сензорни екрани ще направи ръцете и пръстите  по-тънки и по-дълги.
(Източник: the scientist)

    Крака. Тялото ще се промени заради седящия  начин на живот, дългите и силни крака няма да са необходими. Малката подбедрена кост ще стане още по-малка,  което е типично за сухоземните животни. Тази кост служи за завъртане на крака, което е било важно за нашите  предци за катерене по дървета. Но за нас подвижността на глезена настрана е станала по-скоро вредна, често водеща до размествания.
(Източник: futurehumanevolution, antropogenez)

    Пръстите на краката. Тях  нашите предци са използвали също за катерене по дървета. В редица  Australopithecus до нас пръстите  значително са се скъсили,  ясно е , че това не е предел. Може би, броят им ще се  намали  също. У сухоземните животни те винаги намаляват, и рекорд в това отношение бележи конят.

(Източник: antropogenez)

  Гръдният кош. Ако извличането на  кислород от атмосферата започне да става все по-трудно, белите дробове ще увеличават размера си. Гръдния кош  също ще се увеличава.

Глава. Все още е неясно дали човекът на бъдещето ще има по-малък или по-голям обем на черепната кухина, отколкото сега. От една страна, в сравнение с кроманьонците  човешкия мозък, колко и да странно, е по-малък. Той става по-компактен, което само допринася за по-бързата му  работа. От друга страна, все повече раждания с цезарово сечение позволяват на децата да оцеляват с по-голяма глава. Това ще се отрази нарастването и. Ето защо, най-вероятно, в бъдеще естествените  раждания няма да има.

(Източници: antropogenez, Би Би Си, VOX)

Зъби. Човечеството преминава на все  по-мека храна. Ще намалява броят  на зъбите и техните размери, това ще доведе до намаляване на челюстта и устата.
(Източник: naturalhistorymag)

Храносмилане. Благодарение на изобилието от  лесно смилаеми храни червата ще стават все по-къси. След тях ще се съкратят и лумбалните прешлени.
(Източник: naturalhistorymag)

 Очи. Ако у човека започне да намалява размера на челюстта, очите му ще стават все по-големи за да компенсират недостатъка на мимики.

Окосмяване. Необходимостта от него отдавна е отпаднала,  следва да се очаква, че след него ще „изчезне“ и косата. Съдбата на косата на главата засега е   малко неясна.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *