Патентован е метод за цифрова реинкарнация на човека

Очевидно в близко бъдеще още един сюжет на сериала „Черното огледало“ ще стане реалност. Microsoft е подала патент за система, която може да превърне личността на всеки в интелигентен чат бот.

От документацията, която е достъпна в ресурса на Службата за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO), е трудно да се прецени на какъв етап е разработката. Но описаната функционалност на системата предизвиква ясни асоциации с произведения на изкуството в жанра киберпънк. Всъщност Microsoft ще създаде цифрови копия на живи или починали лица под формата на интелигентен цифров събеседник.

Психологическият профил на чат бота ще бъде формиран въз основа на цял набор от различни данни. Сред тях са изображения, глас, публикации в социалните медии, имейли и съобщения.

По същество това е всяка форма на информация, която описва или е създадена от съответния човек. Въз основа на тези данни се създава специален индекс, който ще определи характерните черти на „личността“ на бота. Съдейки по използването на термина „обучение“, алгоритъмът ще включва невронни мрежи, но това не е посочено пряко в заявката.

Но в нея се описват подробно схемите за реализацията на такава „реинкарнация“. За да се зареди информация за човек, който трябва да се „прероди“, могат да се използват както мобилни устройства (таблет или смартфон), така и всякакви компютри. Системата ще бъде клиент-сървърна: планира се да се използва отдалечен уеб портал за създаване на индекс, обучение на бота и съхраняване на всички данни.

В допълнение към текстовия чат бот, който симулира личностните черти на конкретно лице, продуктът на тази услуга може да бъде двуизмерен или триизмерен графичен модел на човек, както и персонализиран синтезатор на глас. Тоест „реинкарнацията“ не само ще пише като истински човек. Тя ще може да изглежда и да говори като точния човек. В заявката не се уточнява дали тази разработка е предназначена да симулира живи хора или ще бъде използвана за цифрово възкресяване на тези, които вече са починали.

Дигитализацията на личността е популярен сюжет от научно-фантастични филми и книги. Сред най-известните творби може да се припомни първият епизод от втория сезон на поредицата „Черното огледало“. Сюжетът на този епизод на антиутопична антология е за жена, която е загубила любимия си мъж. Тя не може да се справи с мъката и става клиент на сервиз, който пресъздава цифрово копие на починал човек. Изкуственият интелект имитира починалия й партньор, като чете всички бележки, които е направил в социалните мрежи.

Подобни идеи вече са изпробвани няколко пъти с различен успех. Сюжетът на „Черното огледало“ всъщност е цитиран от Евгения Куйда, след като нейният близък приятел и колега Роман Мазуренко загива в автомобилна катастрофа. Журналист и ИТ предприемач, Евгения насърчава екип програмисти да създадат чат бот, който имитира Роман.

Алгоритъмът е обучен върху извадка от данни, съставена от публикации, съобщения и текстове, написани от Мазуренко. Подобно „възкресение“ на починалия приятел не донася облекчение на никой от роднините на починалия. Работата обаче не е била напразна, тя е в основата на приложението Replika. То се появи през 2018 г. и е виртуален събеседник, който е в състояние да поддържа разговор и да помага да се справяме с трудни периоди в живота.

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *