Аюрведа: Нерелигиозни причини да се помолим преди хранене

След дълъг и напрегнат ден много хора вечерят доста прибързано, ядат само за да запълнят стомаха си и да подхранват емоциите си, а след това напускат масата с усещане за тежест в стомаха.

Този подход към храната причинява подуване на корема, често придружено от чувство на угризение за изяденото количество храна.

Междувременно молитвата преди хранене може да ни помогне да се успокоим и да установим връзката между нас и храната. Това ще доведе до по-здравословна връзка с храната и ще подобри храносмилането, тъй като вероятността от преяждане ще намалее.

В книгата „Енциклопедията на Аюрведа: Естествени тайни на лечение, профилактика на болести и дълголетие“ Свами Садашива Тиртха пише: „Преди ядене се препоръчва да прочетете благодарствена молитва към Създателя или да предложите храна за благосъстоянието на човечеството и на всички живи същества.

Прието е да свързваме молитвата с религията, но те не са непременно свързани. В книгата си Nischala Joy Devi пише, че сме по-склонни да четем молитва, когато сме в беда или сме изправени пред трудна ситуация. В същото време, според Деви, най-мощната форма на молитва е благодарността. Едно просто чувство на благодарност за изобилието, което изпълва живота ни, ни помага да придобием усещане за мир, спокойствие и радост.

Когато бързаме, често хапваме в движение. Храната се превръща в нещо, което използваме като средство за подхранване на тялото си, за да избегнем глада. Вместо това можем да гледаме на храненето като на възможност да направим пауза, да отложим дейностите си и да се свържем отново с тялото и храната си. Тези хранителни навици ни помагат да правим най-здравословния избор на храна и да предотвратяваме поривите да се храним емоционално.

Не сте сигурни, че знаете как да кажете молитва преди хранене? Може да бъде толкова просто, колкото да седнете на масата, да си починете, да поемете дълбоко въздух и да обърнете внимание на това, което е на масата пред вас. След това кажете тихо на себе си или на глас, за да споделите молитвата с другите: „Благодарен съм за изобилието от здравословна, прясна, красива храна! Нека тя подхранва тялото и духа ми. “ Можете да използвате всякакви фрази, които ви подхождат.

Тик Нат Хан, виетнамски монах и автор на книгата „Щастие“, разглежда значението на внимателното хранене и посочва някои техники, които можем да използваме. Той вярва, че когато седим на масата за хранене, е важно да си вземем почивка и да поемем дълбоко въздух, да се усмихнем и да погледнем всички на масата. Той пише:

„След като си поемете дъх и се усмихнете, погледнете на храната по начин, който й позволява да стане реална. Тази храна разкрива връзката ви със Земята. Всяко парче от нея съдържа живота на Слънцето и Земята. Можете да видите и вкусите цялата Вселена в една филия хляб! Съзерцаването на вашата храна няколко секунди, преди да я изядете и консумирате съзнателно, ще ви донесе повече щастие. „

В същата книга Тик Нат Хан предлага практиката на Петте съзерцания, които също могат да представляват молитва преди хранене:

Тази храна е подарък от цялата Вселена: земята, небето, многобройните живи същества и упоритата работа.

Нека се храним с осъзнаване и благодарност, за да бъдем достойни да получим тази храна.

Нека да разпознаем и трансформираме нашите нездравословни качества, особено нашата алчност, и да се научим да приемаме храната умерено.

Да съхраним състрадание, като приемаме това хранене по начин, който ще намали страданието на живите същества, ще спаси планетата и ще обърне процеса на глобално затопляне.

Ние приемаме тази храна, за да развием нашите братски и сестрински взаимоотношения, да изградим обществото си и да възпитаваме идеала си за служене на всички живи същества.

Освен това той съветва от време на време да приемате храна в мълчание, както и да произнасяте заключителна молитва след приключване на храненето.

Четенето на молитва преди ядене насочва вниманието ни към прекрасното изобилие, което е на масата пред нас. Също така ни напомня да дишаме дълбоко, докато дъвчем храна, да се наслаждаваме на цвета и текстурата на храната.

Така ще успеем да уловим момента, когато вече сме изяли достатъчно и да избегнем преяждането. Като се фокусираме върху храната пред нас и дълбокото дишане, ние сме в състояние да оставим настрана всички не особено положителни емоции, като си обещаваме да не използваме храна, за да подхранваме подобни мимолетни грижи, а, напротив, да се наслаждаваме на храната, като същевременно се подкрепяме физически .

Когато отделим време да се насладим истински на храната си, наслаждавайки се на всяка хапка, ние откриваме възможността да изградим здравословна връзка с храната. С течение на времето простото казване на молитва преди хранене ще се превърне в мощен ритуал, който ще преобрази връзката ви с храната и храненето.

econet

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *