Астероид ли е Оумуамуа, извънземни ли са го пратили и какво е бръсначът на Окам

 

Астероидите  често се срещат в   Слънчевата система. Повечето от тях се намират в астероидния пояс между Марс и Юпитер.

А има и много от тях в далечния облак на Оорт, който се простира дълбоко в космоса отвъд орбитата на Плутон. И вероятно (защо не) астероиди могат да съществуват и извън Слънчевата система. Кръжат в орбитите си около далечни звезди, разположени на разстояние много светлинни години от нас …

Повечето астрономи смятат, че Оумуамуа е астероид, принадлежащ към последната група. Но не всички споделят това мнение. Един изтъкнат учен например счита, че това е космически кораб, който извънземните са ни изпратили …

Извънземните и странният междузвезден гост

Оумуамуа е обект с форма на пура, дълъг няколкостотин метра и широк няколко десетки метра. Движи се със скорост 800 милиона километра за година. Това е достатъчно бързо, за да напусне Слънчевата система и да продължи пътуването си в дълбокия космос. Ако за вас всички тези характеристики силно наподобяват космически кораб, значи не сте единственият такъв човек на тази планета. Всъщност хиляди фенове на НЛО вярват, че Оумуамуа може да е космическият кораб, с който извънземните са посетили Слънчевата система.

В допълнение (което отличава тази теория от другите конспиративни теории) това твърдение се подкрепя от учения Ави Льоб. А той е професор в Харвардския университет!

Излишно е да се казва, че Льоб е критикуван от научната общност, защото подкрепя това твърдение. Критиците му казват, че е безотговорно да приписваме всичко, което не разбираме, на извънземните. Особено като се има предвид, че като цяло не разбираме много нашата реалност.

И така, защо уважаемият професор Льоб смята, че в този случай всичко е различно?

Льоб посочва, че орбитата на обекта не може да се обясни само с гравитацията. И предполага, че върху него действа някаква друга сила. Разбира се, това не е необичайно за астероидите. Добре известно е, че бързото нагряване предизвиква сублимация на повърхността им. Това от своя страна може да доведе до факта, че газовите джетове да тласкат астероида в една или друга посока. Тези джетове се проявяват под формата на големи ярки опашки, не много различни от кометните. Оумуамуа, очевидно, няма такава характеристика. Следователно, както предполага професор Льоб, обектът всъщност може да бъде задвижван от леко платно, създадено от извънземните. То събира енергията на фотонното налягане на светлината, излъчвана от Слънцето. Точно както морският кораб използва вятъра за движение.

Бръсначът на Окам и най-простото обяснение

Разбира се, повечето учени не са съгласни с тези изводи.

В крайна сметка кое е по-вероятно? Че извънземните са ни посетили в замаскиран космически кораб или че Оумуамуа всъщност е обикновен астероид? В крайна сметка е напълно възможно по някаква причина просто да не виждаме джетовете да го ускоряват!

Както изтъкват научните критици на професора, принципът на бръснача на Окам предполага, че най-простото решение често е правилно. Следователно, ако не разбираме естеството на ускорението на обекта, това не е достатъчно, за да заключим, че участват извънземни.

За съжаление, най-вероятно никога няма да разберем истината. Оумуамуа ще напусне Слънчевата система завинаги и ние няма да можем да съберем достатъчно данни за по-нататъшен анализ. Да се ​​надяваме, че следващия път, когато нещо подобно прелети в нашата звездна система, ще бъдем готови за това.

alivespace

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *