През 2029 г. астероидът Апофис може да удари Земята

Земята може да се сблъска с астероида Апофис през 2029 или 2036 г., съобщава порталът Cursorinfo, като се позовава на прогнози на астрофизици

Според изчисленията на учените през 2029 г. астероидът ще се приближи до Земята на разстояние от 40 хиляди км, а под въздействието на гравитацията на планетата може да се приближи още повече.

В същото време астрономите смятат, че този път сблъсък най-вероятно няма да се случи. През 2036 г. обаче астероидът ще се насочи право към Земята.

Според астрономи от САЩ, Русия, Китай, Япония и Канада може да се окажат под удара на небесното тяло. Ако възникне сблъсък, силата на удара ще бъде 800 мегатона в тротилов еквивалент. Това се сравнява с 44 атомни бомби, хвърлени над Хирошима през 1945 г. Ударът с астероида може да предизвика „верижна реакция“ от поредица от чудовищни ​​бедствия, които могат да унищожат целия живот на Земята.

В същото време други учени смятат, че при неизбежното въздействие на слънчевата светлина върху повърхността на въртящия се астероид, при приближаването му към Земята ще възникне малка реактивна сила, която ще повлияе на траекторията на астероида и ще го отклони от нашата планета.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *