Нещо избухна зад Слънцето

Сателити в околоземна орбита са регистрирали продължително слънчево изригване клас C9.3

Експлозията е забелязана на 31 юли около 2309 UT и сателити в околоземна орбита регистрираха продължително слънчево изригване от клас C9.3.

Докато Слънцето се доближава до пиковата си активност в своя слънчев цикъл, е настъпила експлозия отвъд североизточния край на звездата в нашата слънчева система. Слънчевите обсерватории са заснели фрагменти от експлозията, които остават скрити от орбитата на Земята.

„Интензитетът вероятно е подценен, защото е бил частично затъмнен от ръба на Слънцето. Обсерваторията за слънчева динамика (SDO) на НАСА засне горещи отломки да летят от мястото на експлозията, “ съобщи Spaceweather, компания за проследяване на слънчевата енергия.

Въпреки че експлозията беше мощна, експертите прогнозираха, че Земята не е на линията на огъня от Слънцето. Очаква се учените да видят активния регион по-късно тази седмица, когато се появи в полезрението им.

„Земята не е на линията на огъня. Експлозията е значителна, тъй като може да е активен регион над североизточния край на Слънцето по-късно тази седмица. Нова група слънчеви петна може да сложи край на седмици на относително спокойствие“, се казва в доклада на Spaceweather.

Междувременно Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) прогнозира, че има вероятност малка геомагнитна буря от клас G-1 да удари Земята. Събитието се свързва с експлозия в южната дупка в атмосферата на Слънцето, която освободи високоскоростен поток от слънчев вятър и газообразен материал към планетите, включително Земята.

Геомагнитните бури са сериозно смущение в магнитосферата на Земята, което възниква, когато има много ефективен обмен на енергия от слънчевия вятър в космическата среда около Земята.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *