Мистериозната болест, която повали Селин Дион

Селин Дион има синдрома на „схванатото лице“. Разказваме какво е това заболяване   и защо е опасно. Дали певицата всъщност води битка с тъмните сили?

Канадската певица отмени турнето си за 2023 г.

Известната канадска певица, композитор и текстописец Селин Дион обяви в социалните си мрежи във видео за феновете, че е била принудена да отложи турнето си за 2023 г. поради рядко заболяване – синдрома на „схванатия човек“. От един милион души само един или двама страдат от това заболяване.

Това е неврологично заболяване с автоимунни характеристики, което може да засегне цялото тяло. При пациент с тази диагноза прогресира скованост (втвърдяване, изтръпване) на мускулите на тялото и крайниците и се появяват болезнени спазми. Синдромът се характеризира с повишена чувствителност към шум, допир, внезапни движения, ниска температура на въздуха и емоционални изблици – всичко това може да причини мускулен спазъм.

Според Дион болестта вече се отразява на ежедневието й, включително на способността й да пее.

„Въпреки че все още учим за тази рядка болест, сега знаем, че тя е тази, която причинява всички спазми, които съм имала.“ Селин Дион

„За съжаление, спазмите засягат всеки аспект от живота ми, понякога причиняват затруднения при ходене и ми пречат да използвам гласните си струни, за да пея по начина, по който съм свикнала“, обясни звездата.

Какво изпитват хората със синдрома на схванатия човек?

При тази диагноза е възможна много продължителна болка, скованост на мускулите, болезнен дискомфорт в продължение на няколко часа. С напредването на болестта все повече и повече мускули, включително на краката, ръцете и дори лицето, стават твърди – спират да реагират на стимули поради рязко повишаване на тонуса, втвърдяват се.

У някои, с нарастването на „твърдостта“ се появява гърбица. В най-тежките случаи човек може да спре да ходи и да се движи. Продължителните мускулни спазми изострят сковаността, която вече е налице, което води до порочен кръг.

На фона на синдрома често се наблюдават депресия и тревожност.

Въпреки че няма 100% лечение за болестта, лекарите прибягват до терапии, които могат да облекчат симптомите, като успокоителни, мускулни релаксанти и стероиди. Също така, ефективността се прави въвеждане на имуноглобулин, който намалява чувствителността и частично облекчава спазмите.

От нетрадиционните методи са се доказали физиотерапията, масажът, водните процедури, акупунктурата и топлинната терапия.

Селин Дион не уточни как се лекува, но отбеляза, че „прекрасният екип от лекари“ й помага да се възстанови възможно най-скоро. Певицата обаче не споменава кога ще може да се върне на сцената.

Фото Legion Media

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *