Curiosity откри странен камък, който прилича на книга

Марсоходът Curiosity засне необичайна находка по време на мисията си на Червената планета

Изображението е направено на 15 април 2023 г., на 3800-ия марсиански ден, с помощта на Mars Hand Lens Imager (MAHLI).

Марсоходът откри скала, която прилича на книга, която може да се е образувала в резултат на отлагането на по-твърди минерали от водна и вятърна ерозия.

С размер около един инч, камъкът е оформен като отворените страници на книга. Скали с такава форма често се срещат на Марс. Те са се образували в резултат на просмукване на вода през пукнатини в скалата. По-твърдите минерали, донесени от водата, остават на мястото си, докато по-меките скали постепенно изчезват под въздействието на вятъра, което придава на камъните такава необичайна форма.

Марсоходът Curiosity е мобилна лаборатория с размерите на кола, която стартира през ноември 2011 г. и успешно кацна на Марс през август 2012 г. Роувърът провежда мисия до Марс, за да разбере дали тази планета има подходящи условия за поддържане на живот.

От самото начало на мисията марсоходът е открил химически и минерални доказателства за минала обитаема среда на Марс. Използвайки най-съвременни научни инструменти, Curiosity продължава да изучава геологията на времето, когато е можело да съществува живот на Марс.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *