Кой лежи в петметров ковчег в Япония?

 По време на разкопките на могилата Бутиал Томиомаруяма в Нара, Япония, учени откриха 5-метров дървен ковчег, върху който лежаха меч с дължина 2,3 метра и щит-огледало, по-голямо от обикновено…

Могилата Томиомаруяма датира от 4-ти век, най-ранната епоха, записана в японската история. Има диаметър от 86 метра и се издига на височина от 10 метра, а предишни разкопки са разкрили селскостопански инструменти, съдове, цилиндрични медни прибори, бронзови прибори и няколко украсени огледала с богове и животински мотиви.

Наскоро продължилите разкопки откриха гигантски 2,3-метров дакокен меч, изработен от желязо, както и бронзово огледало във формата на щит в слой глина, покриваща 5-метров дървен ковчег.

По правило бронзовите огледала, намерени в археологически обекти в Япония, са с кръгла форма, но огледалото от могилата Томиомаруяма е с форма на щит и е с размери 64 см височина и 31 см ширина.

Центърът на задната част на огледалото е леко изпъкнал, с два заоблени ъгли, които са идентични с тези, които обикновено се срещат при огледалата Daryukyo от епохата на Kofun. Според изследователите размерите на бронзовото огледало с форма на щит са най-големите от всички известни бронзови огледала, намерени в Япония, и единственият сравним пример е бронзовото огледало, открито в руините на Хирабару във Фукуока.

Мечът с дължина около 2,3 метра има леко извито змиевидно острие, типичен пример за меч „дакокен“, свързан с поклонението на бога змия. Мечът е най-големият, открит непокътнат в Япония, и експерти спекулират, че е имал церемониална цел да предпазва от зло.

Интригата е в това, че археолозите все още не са отворили дървения ковчег, но смятат, че съдържанието му е останало непокътнато, тъй като няма следи от обир на гроба. Екипът се готви да изследва съдържанието на ковчега по-късно, след внимателна подготовка, а мечът и огледалото в момента се реставрират.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *