Оказва се, че мравките са мързеливи като хората

Толкова много им вярвахме и ги давахме за пример, но се оказва, че мравките са ни мамили през цялото това време. Те са също толкова мързеливи, колкото и ние хората.

Трудолюбието на мравките беше рекламирано от баснописеца Крилов, а след него – цялата литература, където мравките се появяват в трудови епизоди.

Но тогава дойдоха Даниел Шарбоно и Анна Дорнхаус от университета в Аризона – и светът вече няма да бъде същият.

Тези учени от Аризона реализират идеята да маркират мравки в пет лабораторни колонии с различни цветове, за да разграничат индивидите, и след това да заснемат целия им живот на микрокамера и да разберат как се развиват трудовите им отношения.

Оказало се, че само 2,6% от мравките непрекъснато работят, тоест държат се както трябва. 70%  работили само половината от времето, след което   започнали да имитират активност. А 25% не правили нищо, просто се скитали безцелно.

Първоначално учените решили, че работата на мравките е на смени или че някои от тях  изпълняват функции, скрити от погледа.

Но не, опитите показали, че една четвърт от мравките, образно казано, седят на дивана с бира и щракат дистанционното. При това ги хранят и не ги прогонват.

Оказало се също, че мързеливите мравки имат по-голям корем от останалите. И това не е изненадващо, виждаме това дори при висшите примати.

Когато изследването продължило, се появили нови подробности.

Ако някои от трудолюбивите мравки били извеждани от колонията, същата част от мързеливите внезапно намерили мотивация и се захванали за работа.

Ако мързеливи били извеждани, никой не ги заменял, просто на тяхно място се родили нови. В същото време колонията с мързеливи растяла по-бързо от тази, в която останали само работохолици.

Наскоро изследователи от Аризона, след като проследили повече от 20 колонии за две години, стигнаха до окончателното заключение: мързеливите са трудов и генетичен резерв.

Те се хранят именно поради факта, че при всяка загуба – дива свиня е седнала на мравуняка или нещо друго – веднага се захващали за работа и животът продължавал без прекъсване.

Учените не казват нищо за хората, но сега никой вече не трябва да ви притеснява ако лежите на дивана с бира и осъзнавате, че сте важен резерв и основа на генетичното разнообразие.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *