Градовете по света, които опасно бързо потъват

Проучване, използващо сателитни данни, установи тъжна тенденция – редица големи градове по света са изложени на риск от потъване.

Последните открития потвърждават, че дори мегаполисите, които се смятаха за технологично напреднали, започват да потъват.

 

По-рано беше отбелязано, че Ню Йорк бавно, но сигурно потъва в земята със скорост от 1 до 2 милиметра годишно. Според експерти една от основните причини за подобни процеси е тежестта на многобройните високи сгради, които символизират този мегаполис. Заслужава обаче да се отбележи, че Ню Йорк далеч не е единственият град, изправен пред проблема със слягането на земята.

Изследователите измерват скоростта на потъване на крайбрежните градове, изложени на риск от наводнения, използвайки сателитни данни, събрани между 2015 и 2020 г. Оказва се, че повечето от тях потъват по-бързо, отколкото морското равнище се покачва, което ги прави по-уязвими от наводнения.

Потъването е най-голямо в Южна, Югоизточна и Източна Азия, но проблемът засяга и Северна Америка, Европа, Африка и Австралия. Смята се, че добивът на подземни води е една от основните причини за това слягане.

Установено е, че Тиендзин (Китай) потъва най-много с 5,22 сантиметра на година, следван от Семаранг (Индонезия) с 3,96 сантиметра на година и Джакарта с 3,44 сантиметра на година. Единственият американски град, попаднал в топ 10, е Хюстън, който потъва със скорост от 1,95 сантиметра на година.

Според данните най-бързо потъващият град е Мексико сити (Мексико). Проучване от 2021 г. установи, че градът потъва с постоянна скорост от 50 сантиметра годишно от 1950 г. насам. Този процес не е свързан с изпомпване на подземни води, а с уплътняването на глинестото дъно на езерото, върху което е построен Мексико Сити.

Според учените най-горният слой на Мексико Сити е уплътнен със 17% и ще отнеме около 150 години, за да се уплътни напълно, причинявайки допълнително слягане до 30 метра. Дори ако нивото на водата се повиши, ще бъде невъзможно да се възстанови голяма част от загубената височина на горния слой.

Учените подчертават, че проблемът със слягането на градовете е глобален и изисква допълнителни изследвания и дългосрочни решения за поддържане на устойчивостта на мегаполисите.

Related Posts

One thought on “Градовете по света, които опасно бързо потъват

  1. Нашият свят се намира на ръба на гибелта. Климатичните катастрофи, войните, конфликтите и омразата разкъсват човечеството на части. Обратното отброяване започна и ние не можем да губим нито минута. Ще се предадем ли пред неминуемата гибел или ще се обединим и ще построим ново безопасно бъдеще?
    Изборът е ваш.
    Присъединете се на 2 декември 2023 година от 19:00 ч. към онлайн излъчването на международния общочовешки форум „Глобална криза. Отговорността”.
    На този форум ще се разкрие шокиращата истина за глобалната криза, която заплашва нашето съществуване . Ще узнаете:
    На какво се дължат климатичните катаклизми? За космическите цикли и планетарните процеси, които не зависят от хората и засега са извън нашия контрол.
    Има ли зони на планетата, където ще бъде възможно да се преживее климатичният апокалипсис.
    Колко силни ще станат катаклизмите в близко бъдеще и как ще засегнат всяко кътче на планетата, причинявайки ужасяващи разрушения и страдания.
    Как можем да предотвратим този сценарий. Варианти за решение
    Този форум не е нито за хора със слаби нерви, нито за равнодушните. Той е за тези, за които е важна истината, и за тези, които се грижат за своето семейство.
    Форумът е организиран от доброволци на проекта „Съзидателно общество“ от различни страни и различни професии — такива същите хора като вас.
    Форумът „Глобална криза. Отговорността“ ще се превежда синхронно на 100 езика, за да може всеки да получи достъп до тази жизненоважна информация.

    Форумът без цензура можете да гледате на канала на “Съзидателното общество” на медиината платформа Rumble: https://rumble.com/c/CreativesocietyOfficial
    Гледайте предишния международен форум “Глобална криза. Изход има”: https://creativesociety.com/…/global-crisis-there-is-a…
    Официален сайт на международния проект “Съзидателно общество”:
    https://creativesociety.com/bg

    Абонирайте се заTelegram-канала и бъдете в крак с актуалните събития: https://t.me/creativesocietybgofficial
    Facebook: https://www.facebook.com/creativesociety.bg
    Instagram: https://www.instagram.com/creative_society_bulgaria/
    TikTok: https://www.tiktok.com/@creative_society_bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *