Хуморът става все по-голям: НАСА отлага мисии до Луната

Хора няма да кацнат чак до 2026 г., а прелитането около Луната се отлага за 2025 г.

САЩ и Русия явно са в някакъв извънземен списък с твърда забрана за кацане на какъвто и да е апарат (с изключение на потрошен) на Луната.

Засега всеки друг с техника и финанси може да кацне :)

В неотдавнашно изявление НАСА потвърди, че хората няма да кацат на Луната поне до 2026 г., а окололунното пътуване е отложено за септември 2025 г. Новината идва в същия ден, когато мисията на Peregrine Mission One без екипаж до Луната беше отменена, което допълнително подчертава предизвикателствата на изследването на космоса отвъд ниската околоземна орбита.

Кацането на Луната Artemis III, първоначално планирано за 2024 г., вече беше отложено. Въпреки това, като се има предвид дългата история на закъснения на космическия телескоп Джеймс Уеб (JWST), ако мисията Artemis III се придържа към настоящия си график, тя ще се счита за успешна. Това сравнение подчертава факта, че големите космически мисии не са прибързани и си заслужава чакането.

По време на брифинг администраторът на НАСА Бил Нелсън каза: „Безопасността е наш основен приоритет и за да дадем на екипите на Artemis повече време за разрешаване на проблеми с ранното развитие, операции и интеграция, ние ще дадем повече време на Artemis II и III.“ Коригираният график предвижда септември 2025 г. за Artemis II и септември 2026 г. за Artemis III, което ще бъде първата човешка мисия до южния полюс на Луната.

Въпреки че забавянето може да е разочароващо, то не е изненадващо. НАСА се ангажира да даде приоритет на безопасността и да гарантира, че астронавтите са правилно подготвени за мисията. Загубата на мисията Peregrine на Astrobiotic, която извършва множество научни експерименти на борда, е пречка. Последствията от бързането и риска за живота на астронавтите обаче биха били много по-сериозни.

„Безопасността на нашите астронавти е основен приоритет на НАСА, докато се подготвяме за бъдещи мисии на Артемида“, каза администраторът на НАСА Бил Нелсън.

Официалното изявление на НАСА относно забавянето, озаглавено „НАСА споделя напредъка към ранните мисии на Луната на Артемида с екипажа“, демонстрира ангажимента на агенцията да поддържа положителна перспектива въпреки неуспеха.

Причините за забавянето са съвсем основателни. Прибързаните космически мисии могат да доведат до провали и потенциално фатални последици. Тъй като няма друга държава, която да се бори сериозно за достигане до Луната, НАСА може да си позволи да даде приоритет на безопасността и да отдели необходимото време, за да гарантира успеха на мисията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *