НАСА подготвя кацане на астероид като Брус Уилис в „Армагедон“

Американската космическа агенция НАСА ще повтори подвига на Брус Уилис от филма „Армагедон“. В лабораторията за виртуална реалност вече се тренира кацане на астероид. Задачата е да се промени траекторията на опасния космически обект, за да се спаси Земята от сблъсък с него . В същото време обаче астронавтите, участващи в експериментите, се   сблъскват с трудности. „В това устройство отработвам най-добрият начин да   откъсна парче скала или   да    пробия отвор“ – казва един от участниците в експеримента. Радиосигнал от избрания астероид стига до  Земята за 50 секунди, пише TSN. С такова  забавяне астронавтите и  се учат да изпълняват команди от центъра.

В лабораторията за виртуална реалност  се опитват да разберат колко време е необходимо на астронавта да се придвижи  от едно място до друго.

Но задачата максимум, поставена от президента Барак Обама е , през 2025 г. не само да долетят, а да кацнат на астероид. Засега това се удавало само на Брус Уилис в холивудския филм „Армагедон“. „Брус имаше задача да разбие  астероида на парчета и да предотврати  сблъсък със Земята. И между другото, има  още един въпрос, дали това всъщност е от полза за Земята.  Защото фрагментите след взрива също са твърде опасни..“, – казва  мениджъраът на   проекта на NASA, астронавтът Майкъл Keрнхарт.

Според него, прототипът на устройството за кацане на астронавти на астероид е готов. Вътре всичко изглежда като тренажор за граждански пилоти. Засега обаче все още няма отговор на основния въпрос: какво да се прави при нулева гравитация? В крайна сметка на астероид , за разлика от Луната, гравитация практически липсва.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *