НАСА съобщи за неизвестна форма на живот

В калифорнийското езеро Моно е била открита неизвестна бактерия. Оказало се, че в състава на ДНК на тази бактерия, като градивна част вместо фосфор се  съдържа арсен. Това се посочва в проучване на НАСА, публикувано в четвъртък, 2 декември, в сп. „Сайънс“. В същия ден в управлението на аерокосмическата агенция бе дадена и пресконференция за откритието.

Животът на Земята зависи от шест химични елементи: въглерод, водород, азот, кислород, фосфор и сяра. Въпреки това, според авторите на проучването  бактериите, открити в солената вода на Моно, имат способността да „вграждат“ в молекулите на ДНК и РНК арсен, вместо  фосфор и при това да функционира нормално.

Един от авторите на изследването, сутрудничката на астробиологичното звено на НАСА Фелиса  Улф- Саймон (Felisa Wolfe-Simon), отбеляза, че по-рано замяната на фосфор с арсен е изглеждало невъзможно за учените.
Според астробиолозите, откритието не доказва съществуването на паралелен живот във Вселената, но увеличава вероятността от намиране на живи същества на други планети.
Улф-Саймън и нейните колеги са избрали обитателите на  езерото Моно  като обект за изследване, тъй като водата в него се характеризира с високо съдържание на основи и соли, по-специално – соли на арсен.
В периодичната таблица на Менделеев арсенът се намира под фосфора  и  много прилича на него по физични и химични свойства. Именно поради това организмът не може да прави разлика между арсен и  фосфор и му позволява да участва в обмяната на веществата.

Новооткритите микроби, щам GFAJ-1, са от обща група от бактерии – Gammaproteobacteria. В лабораторни условия учените успешно са отгледали микроби от езерото на диета, с много малко фосфор, но са включили щедри порции от арсен. Когато изследователите отстраняват фосфора и го заменята с арсен, микробите продължили да се развиват. Анализите показали, че арсенът е бил използван за производството на градивните елементи на нови GFAJ-1 клетки.

„Идеята за алтернативни биохимични форми на живот се среща често в научната фантастика,“ казва Карл Пилчър, ръководител  на Астробиологичния институт на НАСА.  „До сега идеята форма на живот да използва арсен като градивен елемент  бе само теоретична, но сега знаем че такъв живот съществува в езеро то Моно. „

Б.ред. Арсенът е химичен елемент от периодичната система на елементите с атомен номер 33 и символ As. Елементът е известен отровен металоид и има три алотропни форми: жълта, черна и сива. Арсенът и съединенията му се използват като пестициди, хербициди и инсектициди, както и в различни сплави. При поглъщане в малки дози ежедневно води до хронична арсенова интоксикация,  завършваща в крайна сметка със смърт. Характерен е „балсамиращият“ ефект на арсеновата интоксикация,  запазващ в идеално състояние трупа на починалия в продължение на години.

Related Posts

One thought on “НАСА съобщи за неизвестна форма на живот

  1. Живота на нашата планета се развива в много по-широки рамки, отколкото може да си представят повечето хора, включително много от биолозите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *