Огромни електроцентрали работят на спътника на Сатурн – Енцелад

Изследователи от САЩ, Италия и Обединеното кралство   продължават да обработват данните, получени от сондата „Касини“, която лети в околностите на Сатурн.

И както следва от съобщенията  на НАСА,   изглежда са разгадали една от многото загадки на гигантската планети. И отново  това е свързано с Енцелад – огромния леден спътник на Сатурн.

Било е установено, че на Енцелад под дебел слой лед има  огромен източник на топлина. Като че ли работят едновременно  20 когенерационни  инсталации  (ТЕЦ) с обща  мощност от 15,8 ± 3,1 гигавата (1 гигават = 1000 мегавата). Това  надминава най-малко 10 пъти   предишните оценки.

– Ние предполагахме, че мощността на топлинния поток от вътрешността на спътника е около 1.1 гигавата, максимум – 5.8, но се оказа, че е много по-висока – казва Карли Хоует  (Carly Howett) – главният изследовател от Югозападния изследователски институт (Southwest Research Institute in Boulder, Colo.) Колорадо.

– Ние не може да обясним, що  източникът работи там, който произвежда  топлина с такава мощност  – признати Карли. Тя обяснява:  смяташе се, че недрата на Енцелад се затоплят от  гравитационното взаимодействие със Сатурн – приливна енергия. И малко радиация.
Но производителността и на едното и другото не е достатъчна, за да генерира  топлина  в такива количества, каквито се наблюдават.

И ето ви ново откритие: Сатурн и Енцелад са комплект от  гигантско динамо. Планетата и сателита са свързани електрически- като че ли с кабели. По този далекопровод протича ток с колосална сила и мощност.
Дължината на „жиците“ е  240 000 км. Диаметърът на спътника – 500 км.

Както съобщава още  Карли Хоует, мощните „ТЕЦ-ове“, работещи на Енцелад  и топлинните генератори,  значително   повишават шансовете под  ледовете на луната на Сатурн да има вода в течно състояние. Това означава, че има и океан. А в него да има и живот.

Някои учени сериозно намекват, че най-малко плуват миди и медузи. Ще видим….

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *