Великани е имало в Казахстан преди 3 000 години

Близо до град Лисаковск в Казахстан при разкопки учени за първи път през последните години  са успели да намерят неограбен гроб, където има символи на властта и прибори. Но това не е най-важното.

В гроба е намерен скелет на човек, чиято височина – е един метър и  деветдесет и три см!

Археолозите веднага му дават статут на вожд от бронзовата епоха. За високия социален статус на човека говорят предметите, намерени в гроба, – жезъл в ръцете му като символ на властта,   нож с  дървена ножница и ястия в леглото.

Както твърдят експертите, по онова време (преди  около три и половина хиляди години), такъв ръст не бил  характерен, още повече, че дори и по-късно, през Средновековието, височината на „нормален“ човек е била най-много 162 см. Откъде се е взел този гигант, станал вожд на племето, предстои да се изясни.

В непосредствена близост до скелета на вожда са били открити още два гроба, съдържащи останки на  четири жени, погребани обаче без никакви почести.

В близко бъдеще обликът на древния гигант  ще бъдат възстановен, а  част от останките изпратени за ДНК анализ.
Отсега е ясно, че мъжът е имал силно развита мускулна система. Вижда  се ясно, че  свързващите костите с мускулите издатини са доста големи. Това предполага, че човекът  е бил отлично развит  физически.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *