„Вояджър-1“ навлезе в неизвестна зона на границата на Слънчевата система

Сондата „Вояджър-1» (Voyager-1), която пътува в покрайнините на Слънчевата система,  влезе в нов, неизвестен досега район в граничната зона между нашата планетарна система и междузвездното пространство

Данните от „Вояджър“ показват, че тази област представлява един вид космическо чистилище:  тук потокът от излъчваните от Слънцето  заредени частици се успокоява, магнитното поле на Слънчевата система нараства,  а високоенергийните частици са готови за „изтичане“ в междузвездното пространство, пише НАСА.

„Ние проникнахме в зоната на стагнация в най-външния слой  около Слънчевата система … Няма да чакаме дълго, за да разберем най-накрая, какво е пространството между звездите“ – казва сътрудникът в проекта „Вояджър“ Ед Стоун.

Междупланетната станция „Вояджър 1“, която стартира през 1977 г., сега е на разстояние   18 милиарда километра от Слънцето, но все още не е проникнала в междузвездното пространство и се намира в така наречената хелиомантия – границата на хелиосферата, „балона“ около Слънцето,  запълнен със слънчева плазма.

Според последните данни, посоката на магнитното поле не се е променила, което означава,  че „Вояджър“ е все още е вътре в хелиосферата. Данните не  позволяват да се каже точно кога ще излезе от там, но може да се случи в следващите месеци и години.

Учените по-рано съобщиха, че  скоростта  на слънчевия вятър  през април 2010 г. в региона,  където е „Вояджър“ е спаднала до нула, което трябва да означава, че устройството е проникнало  в  нова област на пространството. Ръководителите на мисията няколко пъти завъртаха сондата в различни посоки, в случай, че вятърът духа  в различна посока. Оказа се, че той наистина е спрял.

Заедно с това, през тази година   магнитометърът на“Вояджър“ е регистрирал, че магнитното поле се е удвоило. Това показва, че външният натиск от страна на междузвездното налягане притиска магнитното поле.

„Вояджер“ също така е измервал потока от заредени частици от вътре и извън Слънчевата система. До средата на 2010 г. вътрешният поток  частици  остава приблизително на същото ниво. Въпреки това, тази година потокът започва  да спада, сякаш изтича в междузвездното пространство. В момента  вътрешният поток е два пъти по-малък,  в сравнение с предходните пет години.

В същото време, „Вояджър“ е регистрирала 100-кратно увеличение на потока от електрони с висока енергия, идващи от външната страна, което може да бъде още един показател за близост до границата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *