За ниско кръвно помага посещение в храма

Изследване на норвежки експерти от Университета за наука и технологии разкри, че има връзка между времето, прекарано в църква, и по-ниското кръвно налягане при мъжете и жените. По този начин, колкото  повече време е  прекарано там, толкова повече се понижава кръвното налягане.

По-рано американски експерти заявиха, че е възможно да има връзка между кръвното налягане и посещение в  храма. Само че учените дълго време се съмнявали дали заключенията са универсални или   работят само в САЩ.

В норвежката провинция Nord-Tr?ndelag, където е проведено проучването, около 90% от населението са били членове на норвежката църква. В Щатите   е отбелязано по-голяма религиозно многообразие. Плюс това на църква седмично ходили 4% от жителите на провинцията, а в Америка – 40%.

От 1984 г.  жителите на провинция Nord-Tr?ndelag (общо 120 000 души) са участвали в три проучвания. В допълнение към оценката на рисковете за живота и здравето, учените анализират факторите, които допринасят за самочувствието им. По-специално, участниците в проучването били  питани за чувство за хумор, участия в културни събития, както и за техните религиозни убеждения.

Според един от авторите на изследванията ,  професор Йостейн Холм, показателят кръвно налягане, е бил избран като маркер за общото здравословно състояние заради неговото удобство. По този начин  религиозната активност (т.е. голяма част от времето, прекарано в църква ) отговаряло на по-доброто  здравословно състояние.

В същото време, учените не изключват при привържениците на юдаизма и исляма да има различни резултати.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *