10 милиарда планети като Земята има в Млечния път

В нашата галактика – Млечния път – има най-малко 10  милиарда планети,  показва статистическо проучване на база  търсене на нови планети извън нашата Слънчева система, с  използване на метода на гравитационното микролинзиране.

„Стигнахме до заключението, че планетите около звездите не са изключение, а правило“ – пишат авторите на статията, група учени, ръководени от Арно Касано от Парижкия институт по астрофизика.Сега учените знаят за съществуването на повече от 700 планети извън нашата планетна система. Повечето от тях са открити при анализ  на гравитационното въздействие на планетата върху нейната звезда (метод на радиална скорост) или с отслабване на светенето на звездата, когато планетата преминава между звездата и наблюдателя  и се получава леко „звездно затъмнение“ (транзитен метод).

Тези два метода позволяват със значителна вероятност да се намери планета с голяма маса или в близост до   звездата.  Много голяма планетите обаче остават незабелязани.

Групите PLANET и OGLE   търсили извънслънчеви планети чрез друг метод – метода на гравитационно микролинзиране. Той използва следния физически ефект: гравитационното поле на централната звезда в комбинация с полетата на евентуалните планети около нея,   действа като   лупа, засилваща блясъка на звездата. Ако звездата, която служи като гравитационна леща, има   планета, то тази планета може значително да  увеличи яркостта и  на фона на другите звезди.

За шест години PLANET и OGLE са открили три екзопланети : „супер-Земя“ и две планети с маси, сравними с тези на Юпитер и Нептун. Авторите комбинирали тези данни с информация за останалите седем планети, открити по същия начин, а също  и с огромния брой случаи в трупаната за шест години база  данни, когато екзопланети не са е били открити.

Статистическият анализ показал, че планетите в нашата галактика са много повече отколкото се смяташе досега.

„Открихме, че 17% от звездите имат юпитероподбни планети (от 0,3 до 10 маси на Юпитер). Студени като Нептун (10-30 земни маси) и  супер-Земи (5 до 10 земни маси), които  разпространени още по-широко – те се срещат съответно в 52% и 62% у звездите „-  се казва в статията.

Като цяло, резултатите показват, че средният брой на планетите около една звезда е повече от една.

„Досега си мислехме, че Земята може да е уникален обект в галактиката. Но сега изглежда, че около звездите в Млечния път обикалят буквално милиарди планети с маси, близки  до масата на Земята „- заключава съавторът Даниел Kубас (Daniel Kubas) от Института по астрофизика.

Получените данни показват, че в рaдиус от  50 светлинни години от Земята трябва да има около 1 500 планети. В същото време в нашата галактика трябва да има над 10 милиарда планети, подобни на Земята.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *