Инсултът при жените се плаши от малки дози алкохол

Изследване, проведено в Женската болницата на  Бригъм (САЩ) е показало, че умерената консумация на алкохол е свързана с намаляване на риска от инсулт при жените.

Експертите, ръководени от Моник Хименес,  са проучили данните на 83 578 участници в изследването на  Nurses’ Health Study, в рамките на което е провеждано наблюдение в продължение на 26 години. Изследваните, които в началото на наблюдението не страдали от сърдечно-съдови заболявания или рак,  предоставяли информация за храненето си, включително алкохол, начин на живот и претърпян инсулт.

През това време  2 171 получили инсулт, от които 1 206 –  исхемичен, 363 – хеморагичен и 602 – от неизвестен тип. Исхемичен инсулт се причинява от нарушение на притока на кръв към мозъка, а хеморагичен при спукване на кръвоносните съдове.

Около 30% от участничките никога не са пили алкохол, 35% го използвали в много малки количества (по-малко от 4,9 грама алкохол на ден, което се равнява на 1/2 чаша вино), 37% пиели умерено (от 5 до 14,9 грама алкохол на ден- 1/2  до 1   чаша вино,  или един коктейл,  или халба бира), а 11% съобщили, че пият средно повече от еквивалента на един коктейл на ден.

След анализ на тези констатации, изследователите открили, че жените, които консумират малко   до умерено количество алкохол, рискуват да си докарат инсулт доста по-рядко от тези, които не пият никакъв. В същото време повече консумация на алкохол не е била свързана с намален риск от инсулт.

Изследователите обясняват тези констатации така: в алкохола може да има компоненти, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и плаки в кръвоносните съдове (както може да доведе до инсулт). Но прекомерната консумация на алкохол, обикновено повишава кръвното налягане и предсърдни фебрилации, които се считат за рискови фактори за инсулт.

Medical Xpress

Related Posts

2 thoughts on “Инсултът при жените се плаши от малки дози алкохол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *