Болестите свалят IQ

Обикновено се твърди, че гените и образованието играят ключова роля по отношение на интелектуалното развитие. Въпреки това  при последното проучване  учени установили, че болестите имат много по-голямо въздействие, отколкото тези два фактора, твърди The Daily Mail.

Сътрудници отуниверситета на Ню Мексико   анализирали нивото на IQ на граждани на САЩ  и установили, че болестите влияят на  умствените способности. Според тях, тази асоциация се дължи на следното нещо: за работата на човешкия мозък, и особено за децата,  е необходима много енергия. Ако   инфекциозно заболяване консумира от тази енергия, мозъкът веднага  страда.

Кристофър Eпиг и колегите му изследвали редица теории за факторите, които засягат IQ. Дори изразили такава идея: Колкото по-далече живееш от Тропическа Африка, толкова си по-умен, защото мозъкът не трябва да влага повече усилия, за да оцелее в един регион, където човек първоначално се е  развил като вид. Но при проучването на интелектуалното равнище на американците, специалистите били принудени да изоставят тази теория.

Бел.ред.: Сега вече май става ясно защо здравеопазването в БГ е в такова окаяно състояние…

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *