Вселената не била безкрайна

Данните, получени от космическите апарати  на НАСА, озадачиха астрономите и с нова острота поставиха въпроса за възможната ограниченост на Вселената. Има доказателства, че тя , освен всичко друго,  е  изненадващо малка (в астрономически мащаби, разбира се), и само заради своеобразна  „оптическа илюзия“  смятаме, че   няма начало и край.

Объркване в научната общност предизвикаха данните от американската сонда  WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe), работеща от 2001 г. насам. Нейната апаратура измерва температурните колебания на реликтовото микровълново излъчване.

Астрономите, по-специално се интересували  от разпределението на величините („размер“) на пулсациите, тъй като това може да хвърли  светлина върху процесите, протичащи във Вселената в началните етапи на нейното  развитие. Например, ако вселената е безкрайна, диапазонът на тези пулсации ще бъде неограничен. Анализът на получените от   WMAP данни за малкомащабни флуктуации на реликтовото излъчване  потвърждавал хипотезата за безкрайна вселена. Оказало се обаче, че при по-големи мащаби пулсациите практически изчезват!

Компютърни симулации потвърдили, че подобно разпределение на пулсациите се случва само ако  размерите на вселената не са големи и в тях просто не могат да възникнат по-големи области на пулсации. Според учените тези резултати показват  не само неочаквано малкия размер на вселената, но също така, че пространството в нея е “ затворено в себе си.“

Въпреки своите ограничения,   самата Вселена няма край! Лъч светлина, разпространявайки се в космоса, трябва след    определен (голям) период от време,   да се върне в началната си точка. Благодарение на този ефект, от Земята астрономите могат да наблюдават една и съща галактика в различни части на небето (и дори от различни ъгли). Може да се каже, че Вселената е огледална стая, в която всеки обект  вътре, има много свои огледални образи.

Според  симулацията, резултатите от наблюденията на WMAP показват, че Вселената е един безкраен набор от повтарящи се додекаедри – правилни многостени, чиято повърхност се формира от 12 правилни петоъгълника. Тоест има формата на позната на всички ни футболна  топка. В този случай, според астрономите, приликата между „додекаедровия“ модел на Вселената и данните на WMAP сa просто потресаващи  и съответстват един на друг много повече, отколкото се е очаквало.

Ако резултатите се потвърдят, мнението ни за Вселената ще изисква по-сериозна корекция. Първо, тя ще се окаже сравнително малка – около 70 милиарда светлинни години. Второ, ще е възможно да   наблюдаваме  Вселената изцяло и да се уверим, че в нея навсякъде действат едни и същи физически закони.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *