Curiosity засне още една загадка на Марс

НАСА все още не успя да разбере, откъде на Марс се появи парче полиетилен, а вече се появи нова мистерия, заснета от Curiosity. Тя е много по-малко от предходната. Но предизвиква повече въпроси.

Нека да напомним, че „полиетиленът“ се появи на 61-ият марсиански ден (Sol 61 – 7 октомври 2012 г. на Земята). Роботът „Curiosity“ (Mars Science Laboratory Curiosity) го засне до собствени си колела по време, когато загребваше образец от почвата за анализ. Няколко дни никой не знаеше какво е това. Ситуацията изясни снимка от 11 октомври (Sol 65) , направена от камерата MAHLI.

 


„Парчето от от полиетилен“

(Mars Hand Lens Imager). Можеше да сe види, че на грунда лежи парче пластмаса – малко повече от един сантиметър по дължина. Решиха, че е донесено от вятъра от мястото на кацане. И за всеки случай бракуваха и втората проба , взета от марсохода за анализ. Взеха трета.

На 69-ият марсиански ден (15 октомври ) грундът бе поставен в специален анализатор за да се проучи  минералния му състав с рентгенова дифракция.

Докато анализаторът анализира, специалистите от НАСА разглеждат друга „загадка“, която е на снимката. Тя е малка – малко над един милиметър. Но се откроява на марсианския фон. „Нещото“ блести  като парче злато. Метал или минерал –  не е известно. Експертите не споделят хипотези. Само предполагат, че „самородното“ късче вероятно е местно. Лежало е на малка дълбочина. И се е оказало на повърхността, докато роботът е копал, за да вземе проба…. Ще видим.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *