Самотата се предизвиква от липса на сиво вещество

Ако в мозъка липсва сиво вещество и  не разполага с ресурси, за да чете по лицата, то човек е изправен пред самота и  мизантропия, показва научно изследване.

Самотата може да се обясни с  чисто психологически фактори: травма в детството, прекомерна уязвимост, повишена мизантропия, и т.н. Но не само.

Учени от Университетския колеж в Лондон (Великобритания) установили, че мозъците на хора, живеещи самотно, е доста различен от мозъка на тези, които имат социални контакти и нямат проблеми в общуването. Което към психологическите причини добавя и невроанатомични.

В изследването са участвали повече от сто здрави възрастни хора, всички от които   преминали  психологически тестове, с които да се определи дали те са интегрирани  в обществото или са отхвърлени от  него. Тези данни били сравнени с резултати  от сканиране на мозъка.

Очаквало се да се види, че самотата ще се придружава с някои особености в тези области, които са свързани с тревожност, емоции, депресия. Но се оказало нещо друго: най-ясна била корелацията  между степента на изолация и количеството  на сивото вещество в лявата задна връхна темпорална  бразда.

Според учените, тази област е отговорна  за оценката на базови социални сигнали: благодарение на   задната връхна темпорална  бразда ние можем, например, по изражение на лицето да разберем в какво  настроение е другия човек,  интересен ли му е  разговора или за какво странично си мисли и т.н. Ако браздата работи зле – а липсата на сиво вещество оказва влияние върху нея – тогава   общуването с други хора, всъщност може да бъде доста трудно.

 

Изследователите   се опитали да потвърдят своето предположение с един прост тест: участниците в експеримента били помолени да погледнат няколко снимки и да определят в каква посока гледат хората на  снимките. Както се очаквало, тези, у които сивото  вещество в тази бразда било по-малко, се затруднили  от задачата:  за  тях било трудно да определят вдясно или вляво гледат хората.

Накратко, ако мозъкът не разполага с ресурси, за да чете по лицата, то човек е изправен пред самота, а  мизантропията и други психологически последици вече са следствие. Въпреки това, авторите смятат, че тази способност да разбираме хората, е напълно възможно да се развива.

Вярно е, че тя изисква специални упражнения и време, но в крайна сметка неработещата  бразда  може да се поправи достатъчно добре, за  да се общува с хора.

Статията е написана въз основа на проучване, публикувано в списание Current Biology.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *