Кометата C/2012 S1 вече е с опашка

Кометата C/2012 S1 (ISON)е   откритa от руския  любител астроном Артьом Новичонк от Петрозаводск и колегата му от Беларус Виталий Невски през септември 2012.

Кометата C/2012 S1 (ISON), за която астрономите  очакват да бъде най- ярката комета на десетилетието, постепенно се доближава Слънцето и вече се е  „обзавела“ с опашка, показват снимки, направени от италианския астроном Роландо Лигустри, член на на проекта iTelescope.

На снимките на кометата, която е все още в околностите на орбитата на Юпитер, вече се вижда  малка опашка, но колкото по- близо се приближава до Слънцето, ще става все по-ярка и по-дълга – има случаи, където дължината на опашката на комета стига до 3.8 астрономически единици (средното разстояние от Земята до Слънцето ) или 570 милиона километра.

Според изчисленията, кометата ще бъде видима с невъоръжено око в северното и южното полукълбо в продължение на около два месеца, от ноември 2013 г. до януари 2014 г. При отдалечаването си от Слънцето кометата ще бъде по-ярка отколкото при приближаването си към него, и може да стане по-ярка от пълната Луна – ако не бъде унищожена от топлината на Слънцето.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *