Употребата на чесън снижава риска от рак

Ако два пъти на седмица ядете чесън, ще намалите риска от рак на белите дробове почти наполовина, доказаха китайски специалисти. По-точно с 44%, пише в. „Дейли мейл“.

Чесънът помага дори на пушачи 
– рискът намалява с 30 процента и при тях.

При поставяне на диагнозата рак на белите дробове, шансът човек да оживее е много малък. Под един човек на всеки десет с тази диагноза живее повече от 5 години, след като е
бил диагностициран с това заболяване.

По време на изследване сътрудници на Центъра за контрол и предотвратяване на заболяванията в провинция Цзянсу са сравнили 1424 пациенти с рак на белите дробове и 4500 здрави хора.

Установен е еднозначен положителен ефект от консумацията на пресен чесън. Учените не знаят дали той ще запази полезните си свойства и след термична обработка.

Предишни изследвания са показали, че ключовата съставка в чесъна – алицин – се освобождава, ако той се смачка или нареже. Съединението е полезно срещу възпаления, действа като антиоксидант, намалява степента на увреждания от свободните радикали.

Затова чесънът се смята за отлично средство срещу простудни болести, болнични супербактерии и дори срещу малария.

А сега доказаха, че той може да бъде използван в борбата срещу рака на белите дробове.

Учени от университета на Южна Австралия от своя страна са установили, че чесънът намалява вероятността от рак на червата почти с една трета.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *