Сканиране за първи път показва как болестта на Алцхаймер „заразява“ мозъка

Учени от Центъра за изследвания на Алцхаймер в Колумбийския университет са открили специална зона на мозъка, откъдето започва да се разпространява заболяването. Сега може да се проследи разпространението на болестта в мозъка , пише The Independent. Било е  проведено сканиране на мозъка на 96 здрави хора на възраст над 65 години.

У 12 човека се появили симптоми на болестта на Алцхаймер. Именно на тях  учените проследили болестта. Експертите открили  намалена активност на метаболитните процеси в страничния енторинален кортекс. Това е малка област, свързана с хипокампуса. Дългосрочните спомени се съхраняват там.

Трябва да се отбележи, че  промените, свързани с нарушенията на паметта, се наблюдавали, когато не е имало симптоми. С течение на времето , промените  засягали и останалата част на кората на главния мозък. По-специално, страдал париеталния лоб на кората на главния мозък. Тя е отговорна за много функции , включително и за пространствената ориентация и навигация. Като цяло  учените говорят за „ефекта на доминото“. Първите засегнати неврони  постепенно „заразявали“ и другите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *