Мощният инструмент за намиране на екзопланети засне „Окото на Саурон“

o_962847Инструментът  SPHERE, е нов и много мощен инструмент за търсене на далечни светове .

Той е монтиран на телескопа VLT на Европейската южна обсерватория. Имайки възможността да  комбинират няколко техники и технологии за търсене, SPHERE дава надежда за по-подробно проучване на пръстените с прах около звездите, от които се формират по-късно планетите.

В първите дни на работата си SPHERE направи  снимки на много необичаен обект. На снимките се вижда  нещо много подобно на Окото на Саурон от сагата на Толкин “ Властелинът на пръстените“. Едва ли  Мордор е на 237 светлинни години от Земята, но дори и да е така, не може да има толкова огромно Око.

Астрономите твърдят, че фантастични снимки са на  звездата HR 4796 в съзвездието Кентавър. Необичайната структура на снимките е точно пръстен от  прах,  заобикалящ звездата.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.