В дълбините на Луната е намерена течност

лунаГеофизици от Китай, САЩ и Япония показаха, че ядрото на Луната трябва да бъде заобиколено от течен слой. Това заключение авторите са направили в резултат на компютърна симулация. Изследването е публикувано в списание Nature Geoscience.

Течният слой е тънка вискозна среда между астеносферата – долната мантия на спътника на Земята – и ядрото му, която обгръща ядрото неравномерно. С него, както се вижда от компютърните симулационни резултати, се свързва отслабването на сеизмичните вълни.

Причината за появата на тънкия течен слой според специалистите, е триене в недрата на спътника поради гравитационното му взаимодействие със Земята.

Обичайната схема на структурата на Луната предполага, че в центъра на Луната се намира ядро, което е заобиколено от дебел слой на мантията, затворена отгоре с кора.

Учените сега трябва да се провери валидността на своята теория. Ако тя се окаже вярна, остава открит въпросът, защо не се е втвърдил течния слой за тези 4,5 милиарда години, когато се предполага, че се образувала системата Земя-Луна. Възможно е, че на физиците ще им се наложи променят своята гледна точка за произхода на спътник на Земята.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *