В дълбините на Луната е намерена течност

лунаГеофизици от Китай, САЩ и Япония показаха, че ядрото на Луната трябва да бъде заобиколено от течен слой. Това заключение авторите са направили в резултат на компютърна симулация. Изследването е публикувано в списание Nature Geoscience.

Течният слой е тънка вискозна среда между астеносферата – долната мантия на спътника на Земята – и ядрото му, която обгръща ядрото неравномерно. С него, както се вижда от компютърните симулационни резултати, се свързва отслабването на сеизмичните вълни.

Причината за появата на тънкия течен слой според специалистите, е триене в недрата на спътника поради гравитационното му взаимодействие със Земята.

Обичайната схема на структурата на Луната предполага, че в центъра на Луната се намира ядро, което е заобиколено от дебел слой на мантията, затворена отгоре с кора.

Учените сега трябва да се провери валидността на своята теория. Ако тя се окаже вярна, остава открит въпросът, защо не се е втвърдил течния слой за тези 4,5 милиарда години, когато се предполага, че се образувала системата Земя-Луна. Възможно е, че на физиците ще им се наложи променят своята гледна точка за произхода на спътник на Земята.

loading...

Share This: