Газираните напитки увреждат паметта на децата

decaПроучване на американски учени показва, че сладките газирани напитки  влияят  негативно върху паметта на децата. Веществата, които се съдържат в тях, нарушават  функциите за оформяне на спомените, съхранението и организирането на информация, пише „Popular Mechanics“.

Експерти от Университета на Южна Калифорния доказват, че между пиенето на сладки напитки и нарушенията на паметта, има връзка.

„Не е тайна, че рафинираните въглехидрати, особено когато   се използват в газирани безалкохолни напитки може да доведат до метаболитни нарушения. Нещо повече, нашите резултати показват, че редовната консумация на  подсладени със захар напитки в юношеска възраст също така пречи  на пълноценното функциониране на мозъка „, – казва д-р Скот Kaноски, водещ автор на изследването.

Учените са провели експерименти върху плъхове:  животните били поени с напитки, подсладени със сироп от фруктоза и  тръстикова захар, имитиращи сладки безалкохолни напитки.

Месец по-късно при  гризачите започнали да се наблюдават увреждане на паметта и  способността за учене и запаметяване. Както се оказало, газираните напитки, които децата толкова много обичат, не само допринасят за  появата кариес и затлъстяване, но и нарушават функцията на хипокампуса, който играе ключова роля във формирането на спомени, организиране и съхраняване на информация.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *